Even tussendoor een lekker recept wat niet al te veel werk kost, gezond is en laag in calorieën. In dit recept zijn zoet, zout en bitter in perfecte balans. Dit recept is een hoofdmaaltijd salade voor 1 persoon of een voorgerecht voor 2-3 personen,
Ingrediënten en voedingswaarden:
Deze ingrediënten zijn gebasseerd op een portie voor 1 persoon:
2 struiken witlof, rauw (= 150 g) 28,5 kcal
1 appel (met schil) (= 135 g) 81 kcal
walnoten 1 handje (= 25 g) 177 kcal
2 plakjes pekelvlees (= 30 g) 55,2 kcal
15 ml sinaasappelsap 15 g 6,6
2 etl zure room magere (= 20 g) 42
1 etl. bieslook, vers 1 eetlepel (= 3 g) 1,86
1 etl. mayonaise, halfvet 1 eetlepel (= 15 g) 60
Totaal 452,16 kcal
Voorraadkast benodigdheden
cayennepeper
en zout naar smaak
Keuken benodigdheden
scherp keuken mes
grote meng kom
Bereiding
Maak de witlof schoon en haal van elke stronk de 6 buitenste blaadjes af en houd ze apart. Snijdt de rest van de stronk in kleine reepjes.
Hak de walnoten in kleinere stukjes en snijdt het pekelvlees in kleine dunne reepjes. Snijdt de appel in 4 stukken en verwijder het klokhuis. Snijdt 2 parten met schil in flinterdunne plakjes. Besprenkel deze plakjes met 1 eetlepel sinaasappelsap en zet het apart. Schil de overgebleven appel en snijd deze in kleine reepjes. Besprenkel deze met de rest van de sinaasappelsap.
Voor de dressing; meng in een grote kom, de zure room, de cayennepeper, de mayonaise, de fijn geknipte bieslook en een beetje zout naar smaak, door elkaar.
Voeg de fijne reepjes witlof, pekelvlees, appel en de gehakte walnoten aan de dressing toe. Schep alles voorzichtig door elkaar.
Leg de 12 witlofblaadjes met de holle kant naarboven op een bord en schep hierin de salade. Leg om het geheel af te maken, de overgebleven appelschijfjes boven op de salade.
Tip:
Het vlees kan ook met een andere licht gezouten vleessoort worden vervangen zoals bijvoorbeeld gerookte kip.