top of page

                                               Specialisme

 

      Als dietist zijn we van vele markten thuis, maar een aantal ziektebeelden heeft onze speciale aandacht, namelijk:

 

​

​

Diabetes mellitus

Overgewicht en Obesitas

(waaronder bariatrische chirurgie)

COPD

Maag- darm- en leverklachten

(waaronder PDS, diverticulitis etc. )

Geriatrie

Nieren

                                                            

Heeft u een andere vraag met betrekking tot voeding?

                                   Neem dan contact met ons op, zodat wij u een op maat gemaakt advies kunnen geven.

Overgewicht en Obesitas
 
Soms raken mensen gefrustreerd, als ze wat kilootjes kwijt willen. Vooral omdat het vaak in het begin goed gaat met afvallen, maar op den duur weer terugvallen in hun oude patroon, waardoor de pondjes er weer aanvliegen.....
Toch is het belangrijk om als mens een gezond gewicht hebben, om het risico op chronische aandoeningen zoals Diabetes Mellitus of Hart & Vaat ziekten te voorkomen.
Maar wat is nu een gezond gewicht???
Over het algemeen kan gezegd worden dat bij een gezond gewicht, een volwassen persoon een Body Mass Index (BMI) moet hebben tussen de 20 en 25.
Ligt de BMI tussen de 25 en 30 dan is er sprake van overgewicht. Boven de 30 spreekt men van obesitas.
PDS
 
Prikkelbaar darm syndroom (PDS of IBS) komt in de westerse werled vaak voor. Officieel maakt het onderdeel uit van de z.g.n. functionele maagdarm klachten. Een huisarts kan vaak niet een lichamelijke (maagdarm) afwijking diagnostiseren, maar er zijn wel duidelijke klachten als, pijnlijke krampen, obstipatie, overmatig flatulentie, diaree, buik pijn etc. Een echte oorzaak van de klachten is dus moeilijk aan te wijzen. Het kan komen door een overgevoelige darmwand, een spastische beweging van de darm maar ook andere factoren kunnen een belangrijke rol spelen. Zo kan iemand lange tijd minder of geen klachten ondervinden maar in tijden van stress en/of een verzwakte weerstand de klachten weer verergeren. 
 
Ieder PDS geval is uniek en verdient een persoonlijke aanpak. Wat alle PDS patienten wel gemeen hebben is dat ze baat hebben bij het FODMAP- arm dieet. Dit is een therapie dieet waar bij de eerste vier weken aan een streng dieet moet worden gehouden om de darmen rust te geven en de tijd te geven zich te herstellen. FODMAP-arm dieet staat voor Fermentable,Oligo-saccharides, Di-saccharides, Moni-saccharides And Polyols. Dit houd in dat voeding met korte-keten koolhydraten, veel suiker vervangers, voeding die gasvorming veroorzaakt en voeding die veel vezels bevatten in de eerste vier weken worden vermeden. Daarna gaan we voedings groepen weer herintroduceren om te zien welke producten het beste helemaal vermeden kunnenn worden, welke ik kleinere hoeveelheden genuttigd kunnen worden en welke geen problemen veroorzaken. Dit zal voor iedereen anders zijn. Het is een gecompliceerde puzzel waar wij je bij kunnen helpen.
 
Linda is gespecialiseerd in het toepassen/behandelen met FODMAP-arm Dieet.
 

 

 

Diabetes Mellitus
 

Diabetes Mellitus wordt ook wel ouderdomssuiker, of de 'sluipmoordenaar' genoemd. Ruim voordat de diagnose gesteld wordt, is de ziekte van binnenuit al bezig de organen ongemerkt aan te tasten. De verschijnselen door een hoge bloedsuiker, zoals vaak plassen, enorme dorst en moeheid, treden vaak pas op, als de ziekte al geruime tijd aanwezig is.

Gelukkig is er wel een middel dat ons lichaam kan behoeden voor het risico dat we deze nare ziekte krijgen. Dit 'middel' is een gezonde leefstijl....! Hierbij moet wel onderscheid gemaakt worden tussen Diabetes type 1 en Diabetes type 2.

Bij Diabetes type 1 zijn de cellen die insuline produceren volledig vernietigd en is er geen natuurlijk herstel mogelijk. Deze groep mensen zijn genoodzaakt om levenslang insuline te spuiten. Bij Diabetes type 2 maakt de alvleesklier nog wel insuline aan, maar zijn de lichaamscellen 'resistent' geworden voor insuline, waardoor de insuline niet goed zijn werk kan doen; namelijk de bloedsuiker reguleren.
Door een gezond leefpatroon te hebben, is de kans op het krijgen van Diabetes type 2 kleiner. 

In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om van de medicijnen af te komen bij Diabetes

type 2. Dit is helaas niet mogelijk voor de mensen met type 1.

Maar bij een gezonde leefstijl heeft iedereen baat; diabetes of geen diabetes... Een ongezond leefpatroon kan namlijk ook leiden tot andere vervelende ziektes.
Maar voor het voorkomen van diabetes type 2 is er dus nog hoop.....Neem zelf het heft in handen en ga de strijd aan met diabetes!

 

COPD
 
Bij COPD zijn de longen beschadigd waardoor het ademen steeds moeilijker wordt en veel energie kost. COPD is een verzamelnaam voor respectievelijk chronische bronchitus (een aandoening waarbij de bronchiën permanent ontstoken zijn) en
longemfyzeem (Longblaasjes sterven af waardoor er te weinig zuurstof in het bloed komt).  Het is een chronische ziekte waarbij een vroege diagnose helpt om de patiënt zo goed mogelijk te begeleiden en het proces te proberen te stagneren. Bewegen maar ook voeding spelen hierbij een zeer belangrijke rol. Afhankelijk van de fase waarin de patiënt zich bevindt kan de diëtist helpen, door te adviseren hoe de patiënt door de juiste voeding zo gezond mogelijk blijft.
 

 

 

bottom of page